You are here

Marcha

In Brazilië bestaan er verschillende typen marsen "marchas" of "marchinhas": carnavalsmarsen, regionale of traditionele marsen, etc. De eerste "marcha" was de compositie in 1899 van Francisca (Chiquinha) Gonzaga, getiteld "Ó Abre-Alas", gemaakt voor de carnavalsgroep Rosa de Ouro. Het was de eerste keer dat een lied speciaal voor het carnaval werd geschreven. Sinds dat moment werd de mars steeds meer een fundamenteel onderdeel van het carnaval. De "marchinha de carnaval" kwam op in Rio de Janeiro met de composities van Eduardo Souto, Freire Júnior e Sinhô en bereikte het hoogtepunt met interpreten als Carmen Miranda, Almirante, Mário Reis, Dalva de Oliveira, Silvio Caldas, Jorge Veiga en Blecaute, die in het midden van de twintigste eeuw de composities van João de Barro, Braguinha en Alberto Ribeiro, Noel Rosa, Ary Barroso en Lamartine Babo vertolkten. De laatste grote componist van de marchinha was João Roberto Kelly. De "marchinha de carnaval" was populair in het Braziliaanse carnaval van de jaren 20 tot de jaren 60 van de twintigste eeuw, toen het verdrongen werd door de samba-enredo.

De oorsprong van de "marcha" zijn de populaire Portugese marsen en militaire marsen uit de Verenigde Staten waarmee ze de tweekwartsmaat delen, alhoewel sneller, met simpele levendige melodieën en een pikante tekst vol van dubbelzinnigheid.

Copyright 2011 www.bossanovagitaar.nl | Some Rights Reserved | Administrator: Henk Frans de Vries | Powered by Drupal | Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti